Faptul că Judecătoria orășenească a Moscovei a menținut anume astăzi decizia instanței Basmannîi, de a-l anunțat pe liderul PDM, Vlad Plahotniuc, în căutare internațională, nu este deloc întâmplător. Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari, a declarat pentru Ziarul Național că este încă o confirmare a caracterului politic al dosarului, pentru că anume astăzi a fost promulgată legea care interzicea propaganda rusă la TV și radio în Moldova.
„Este evident că rușii continuă hărțuirea cu dosare politice împotriva lui Vlad Plahotniuc, în ziua în care la Chișinău președintele Parlamentului, Andrian Candu, a promulgat, în calitate de președinte interimar, legea care interzice propaganda rusească pe teritoriul R. Moldova. Este vorba de un șantaj politic făcut într-un an electoral”, a declarat Gămurari.
În același context, purtătorul de cuvânt al PD a subliniat că pe plan internațional decizia Judecătoriei din Moscova nu produce nici un efect, mai ales că, anterior, Secretariatul General al INTERPOL a cerut tuturor statelor membre să nu dea curs solicitărilor venite din partea Rusiei în ceea ce îl privește pe Vlad Plahotniuc și să elimine eventualele înregistrări aflate în bazele de date naționale pe acest nume. „Putem să ne așteptăm și la alte astfel de acțiuni din partea Rusiei”, a conchis Gămurari.
Amintim că reprezentanții Judecătoriei raionale Basmanîi au declarat anterior pentru presa din Federația Rusă că liderul PD este cercetat penal pentru „ură rasială, politică, ideologică şi etnică”.
Cei de la PD au spus, în replică, că este vorba de un dosar politic și au catalogat acțiunile Rusiei drept „o provocare, hărțuire și persecuție politică la care sunt supuși reprezentanții partidului, oficiali ai Guvernului și Parlamentului”.