Poliţiştii Brigăzii de Poliţie cu Destinaţie Specială „Fulger” a MAI a marchează astăzi 25 de ani de la fondare. Cu această ocazie, angajații Brigăzii au fost decorați cu distincţii MAI şi diplome de onoare pentru devotamentul manifestat şi pentru riscul asumat zilnic în cadrul misiunilor în care sunt implicaţi.

Mesaje de mulțumire au fost transmise de premierul Pavel Filip, de ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan, şi şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Alexandru Pânzari, la ceremonia consacrată marcării a 25 de ani de la fondarea structurii.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat că evenimentul este unul care marchează „o istorie frumoasă de fapte, de curaj, onoare şi devotament pentru ţară”. De la începuturile sale, „Fulger” s-a aflat în prima linie contra criminalităţii, şi azi intervine în cele mai dificile situaţii.

„Nu putem omite din istoria brigăzii nici curajul şi sacrificiul de care au dat dovadă pe timpul conflictului armat de la Nistru. Au fost pe primele linii ale frontului, apărând integritatea şi independenţa statului. Nu trebuie să uităm niciodată aceste fapte de eroism, care trebuie să fie exemple eterne de educaţie a spiritului patriotismului, devotamentului pentru tot ceea ce reprezintă acest pământ. Este o unitate de elită a poliţiei noastre, în care activează cei mai buni şi neînfricaţi poliţişti”, a spus premierul.

Ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan, a spus că în cei 25 de ani de existenţă Brigada „Fulger” a parcurs o cale cu numeroase obstacole, dar şi cu realizări, devenind o instituţie credibilă, profesionistă, care îşi desfăşoară activitatea în interesul cetăţenilor. Ministrul a spus că poliţiştii Brigăzii  „Fulger” se află pe prima linie de luptă împotriva criminalităţii şi, din nefericire, apărarea integrităţii ţării s-a soldat cu jertfe. Pentru a comemora eroii căzuţi la datorie a fost păstrat un moment de reculegere.

„Indiferent de misiunea pe care o aveţi, competenţa şi corectitudinea, operativitatea sunt reperele valorice ale activităţii voastre. În condiţiile în care aspirăm spre UE, Moldova trebuie să aibă o poliţie modernă, cu profesionişti, de aceea, această structură este supusă permanent unor modificări justificate de a o menţine în subdiviziunile de elită. Îmi exprim recunoştinţa colegilor mei care au fost la locul necesar pentru a asigura liniştea şi ordinea necesară”, a mai spus ministrul afacerilor interne.

Şeful IGP, Alexandru Pânzari a menţionat că Brigada „Fulger” intervine atunci când  este cel mai greu – să apere independenţa ţării, la reţinerea infractorilor deosebit de periculoşi şi când este nevoie de restabilit ordinea de drept. Şeful Inspectoratului General al Poliţiei şi-a exprimat aprecierea pentru munca depusă şi riscul asumat zilnic de poliţiştii acestei structuri de elită.

Brigada „Fulger” a fost creată pe 5 decembrie 1991. În prezent aici activează 400 de poliţişti.