Deși este cunoscut drept un vehement critic al deciziilor Executivului, când este de apreciat propunerile bune, o face! Este vorba de primarul general, Ion Ceban, care a specificat că va face front comun cu Ministerul Infrastructurii si Dezvoltării Regionale, în vederea demolării construcțiilor ilegale de capitală. Anunțul a fost făcut de edilul capitalei în cadrul unei conferințe susținute pe rețelele de socializare, specificând că Primăria Chișinău a examinat deja 20 de construcții ilegale.

„ Au fost examinate minuțios 20 de construcții cu diverse probleme. Pe 5 dintre acestea, actele au fost transmise organelor competente, Guvern, Procuratura Generală, Președinție, Parlamentul RM, AST, pentru a fi examinate și a se expune pe aceste dosare. Avem proprietari care ne-au fluturat cu documentele permisive și care ne-au și atacat în instanțe de judecată pentru unele decizii anterioare ale Primăriei. Actele fiind eliberate de conducerea precedentă a Primăriei”, a specificat Ceban.

Totodată, edilul capitalei declară că Executivul local este dispus să se alăture luptei inițiate de Guvern în vederea stopării ilegalităților în construcții.

„Criticăm când este necesar dar și susținem intențiile bune ale conducerii. Primăria nu are pârghii legale, dar nici nu dispune de sume financiare în vederea demolării clădirilor, deoarece costurile sunt enorme, care se ridică la milioane de lei. Acum, împreună cu Guvernul, care se declară determinat să facă ce spune, să reușim în acest scop. Executivul are pârghii și poate aloca și sume financiare pentru demolarea construcțiile ilegale”, declară primarul general.

Ion Ceban a reamintit despre politica inițiată de Primăria Chișinău doi ani în urmă, privind stoparea eliberării actelor permisive în domeniul construcțiilor dar și moratoriul impus privind construcțiile în centrul istoric al capitalei.

„De doi ani, nu am permis constucții monstruase și ilegale. Cu toate acestea ne-am trezit, spre exemplu, cu o clădire cu 20 de etaje chiar în inima Chișinăului în spatele liceului „Gheorghe Asachi”, care a primit acte permisive până la mandatul meu. Suntem gata să intervenim cu tehnică de evacuare și să amenajăm în aceste locuri zone verzi, spații de recreere, terenuri de fotbal și alte spații utile pentru cetățeni”, a menționat Ceban.

În context, edilul capitalei și-a arătat deschiderea privind oferirea tuturor informațiilor cu privire la toate construcțiile cu probleme sau ilegale, pentru ca să se intervină prompt.

„Legea este una pentru toți și trebuie aplicată în egală măsură. Despre reguli am vorbit de curând și cu constructorii. Sper ca Agenția pentru Supraveghere Tehnică să monitorizeze construcțiile în teren și să intervină rapid atunci când sunt încălcate normele”, a concluzionat Ceban.