Gheorghe Brega, viceprim-ministru pentru probleme sociale, a atras atenția asupra utilizării defectuoase a fondurilor acordate de UNICEF în cadrul programului național de reducere a afecțiunilor determinate de deficiența de fier și acid folic. În acest sens, el a cerut Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție să inițieze investigații pe acest caz, informează 24h.MD.

Astfel, la circa șase luni până la încheierea programului, scopurile propuse nu au fost atinse, iar echipamentul și materialele procurate nu se utilizează în tehnologia fortificării făinii, premixurile procurate nu au fost folosite și le-au expirat termenul de valabilitate.

„În urma discuțiilor la Consiliul pentru coordonarea programului național de reducere a afecțiunilor determinate de deficiența de fier și acid folic până în anul 2017, s-a constatat că în perioada anilor 2010-2015, UNICEF a acordat circa 1 mln. dolari SUA, ca asistență tehnică Guvernului Republicii Moldova, în particular Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Acești bani erau preconizați pentru implementarea Programului național de reducere a afecțiunilor determinate de deficiența de fier și acid folic până în anul 2017.

Cu toate eforturile depuse de Guvern și asistența partenerilor de dezvoltare obiectivele prevăzute în Program nu au fost atinse.

Astfel, practic la 6 luni până la finisarea Programului național, cu absorbirea Fondurilor UNICEF, studiul de fezabilitate nu se regăsește ca document de referință, echipamentul și materialele procurate nu se utilizează în tehnologia fortificării făinii, premixuri-le procurate nu au fost folosite și le-au expirat termenul de valabilitate.

Consecințele neimplementării Programului Național sunt efectele negative asupra sănătății populației, în special a gravidelor, mamelor și copiilor.

Din toți beneficiarii proiectului, doar SA ,,Franzeluța” produce cantități neînsemnate de pâine fortificată, iar ceilalți beneficiari ai grantului UNICEF nu produc din diferite motive neîntemeiate.

În acest context, am solicitat Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție inițierea investigațiilor de rigoare privind utilizarea defectuoasă a fondurilor și inconsecvența în realizarea Programului național de reducere a afecțiunilor determinate de deficiența de fier și acid folic până în anul 2017”, a scris Gheorghe Brega pe contul său de Facebok.

Practica de fortificare a făinii cu fier şi acid folic este aplicată de peste 50 de ţări şi este recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii și UNICEF. Programele de fortificare cu acid folic şi fier au un cost-beneficiu înalt, iar suplinirea cu fier și acid folic a produselor de panificație micșorează malformaţiile congenitale la nou-născuți și contribuie la eliminarea anemiei.