Șeful Marelui Stat Major, comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Cutie, s-a întâlnit astăzi cu atașatul militar al Statelor Unite ale Americii, acreditat pentru Republica Moldova, locotenent-colonelul Jeffrey Alan Muir. La întrevedere a participat şi noul şef al Biroului de cooperare militară al SUA, Jeffrey R. Paquette.

Oficialii au discutat despre relaţiile de colaborare bilaterală pe segment militar, cu accent pe asistenţa semnificativă oferită Republicii Moldova de Guvernul SUA, în special în domeniul instruirii, logisticii şi medicinii.

Astfel, comandantul Armatei Naţionale a mulţumit părţii americane pentru oportunităţile de participare a militarilor moldoveni la exerciţii internaţionale desfăşurate atât în ţară, cât şi peste hotare, în Ucraina, Germania, România şi SUA.

De asemenea, generalul Cutie a menţionat aportul considerabil din partea colegilor americani la renovarea Bazei militare de instruire de la Bulboaca, în cadrul Programului Iniţiativei globale pentru operaţiuni de menţinere a păcii (GPOI), precum şi în cadrul diferitor proiecte sociale.

La rândul său, locotenent-colonelul Jeff Muir a reiterat disponibilitatea ţării sale de a susţine în continuare Armata Naţională şi a iniţia noi proiecte de colaborare reciproc avantajoase.

Colaborarea moldo-americană în domeniul apărării a demarat la 4 decembrie 1995, odată cu semnarea Memorandumului „Cu privire la colaborarea în domeniul militar dintre Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii”.