Vicepreședintele PLDM și vicepreședintele Parlamentului, Liliana Palihovici, vrea să scurteze durata concediului de maternitate de la trei la un an de zile.

Potrivit portalului independent.md, Palihovici spune că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a venit cu recomandarea de a schimba paradigma concediului de îngrijire a copilului, iar asta ar urma să fie „analizată serios și să devină parte a agendei statului”.

„Voi face un demers către prim-ministru pentru ca această problemă să fie analizată serios și să devină parte a agendei statului. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a venit cu recomandarea de a schimba paradigma concediului de îngrijire a copilului. Deja sunt câteva inițiative în Parlament cu oferte pentru mamele tinere de reducere a termenului de concediu de maternitate de la trei ani, la doi ani, sau la alegerea mamei la un an, însă, banii nu ar trebui să fie de 35 la sută din salariu, ci 65 de procente”, a declarat Palihovici, citată de sputnik.md.

Totodată, deputatul afirmă că Republica Moldova are una dintre cele mai mici rate de fertilitate, iar statul ar trebui „să redreseze serios situația”.

„Dacă femeia va sta acasă trei ani, după aceasta ea nu mai poate face față ritmului pe care îl au colegii săi de muncă, pentru că, în prezent, tehnologiile moderne se schimbă rapid. Trebuie implicat nu doar Ministerul Muncii, ci și alte ministere”, a declarat Palihovici.

De menționat că, în toate țările din UE se acordă persoanelor asigurate prestații de maternitate, iar în 12 dintre statele membre UE, există și o formă de concediu parental. Cea mai scurtă perioadă de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului este practicată în Belgia, acesta fiind de 3-6 luni. Unele țări precum Cehia acordă acest concediu până la împlinirea de către copil a vârstei de 4 ani.