Procuratura Generală a organizat marți o conferință de presă în care a prezentat mai multe detalii pe marginea cazului de reținere a persoanei care a încercat să-l mituiască pe Vitalie Proca, pentru ca acesta să ofere declarații eronate despre tentativa de asasinare a bancherului Gherman Gorbunțov. De asemenea, reprezentanții organelor de anchetă au confirmat că lucrează împreună cu colegii din Marea Britanie la elucidarea acestui caz.

„Unul dintre bănuiți, adică unul dintre persoanele reținute, a dorit să-l influențeze pe Vitalie Proca, care este deținut în penitenciarul din România, pentru darea unei declarații mincinoase cu privire la tentativa de omor a lui Gherman Gorbunțov. În acest sens, bănuitul a plecat în România, în penitenciarul unde de deține Vitalie Proca, l-a vizitat și i-a transmis un dictofon, pentru ca acesta din urmă să-și înregistreze declarațiile. Ulterior el a revenit în Republica Moldova și a plecat în Federația Rusă, în orașul Moscova, unde s-a întâlnit cu adevăratul beneficiar a acestor declarații mincinoase, cel care, din declarațiile ambilor bănuiți, care au fost reținuți pe această cauză penală, dorea să denatureze sensul anchetei pe cazul Gorbunțov”, a declarat procurorul Vitalie Busuioc.

Acesta a mai adăugat că „intermediarul” lui Usatîi, Valeriu Malarciuc, ar fi primit 100 mii de euro ca avans din suma totală de 600 mii, bani pe care i-a folosit pentru a-și procura anumite bunuri, o parte din ei fiind transmiși soției lui Proca. Acest moment este confirmat și prin faptul că în perioada anchetei realizate de oamenii legii, soția lui Vitalie Proca și-a achiziționat mai multe bunuri, dar și un automobil de lux. „La moment persoanele reținute recunosc aceste fapte, dau declarații și explică circumstanțele negocierilor care au avut loc. De asemenea, din înregistrările pe care le dețineau asupra lor la momentul reținerii sunt stabilite înregistrări cu privire la circumstanțele negocierilor acestor sume de bani, precum și documente care atestă faptul călătoriei, atât în România, cât și în Federația Rusă cu privire la comiterea acestor tranzacții. Tot din aceste înregistrări, precum și documente, se relevă motivul, scopul și respectiv circumstanțele comiterii acestor infracțiuni!”, a adăugat Busuioc.

La fel, organul de anchetă de la Chișinău a confirmat existența unei colaborări cu oamenii legii din Marea Britanie, cu care investighează împreună acest caz, subiect vehiculat pe larg în ultima perioadă de către presa din Moldova. „Da, confirm că, într-adevăr, câteva zile în urmă, un grup de procurori și angajați ai Inspectoratului general al Poliției. S-au deplasat cu o vizită oficială în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, unde au avut mai multe întâlniri cu reprezentanții organelor de drept din acea țară. A fost vorba despre stabilirea unor relații de colaborare instituțională. Separat însă, o parte din grupul de reprezentanți ai organelor de drept din Republica Moldova s-au întâlnit și cu grupul de detectivi care investighează nemijlocit cazul Gorbunțov acolo în Londra, investighează circumstanțele săvârșirii tentativei de umor a acestuia”, a declarat ajunctul-interimar al procurorului municipiului Chişinău, Valeriu Bodean.

Reamintim că săptămâna trecută, bloggerul Veaceslav Balacci a realizat un interviu exclusiv cu bancherul Gherman Gorbunțov care a dezvăluit mai multe detalii privind implicarea liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, în tentativa de asasinare a lui Gorbunțov. Potrivit acestuia, în încercarea de a nu admite apariția informației despre implicarea sa în acest caz, Usatîi ar fi încercat să-l mituiască pe autorul tentativei, killerul Vitalie Proca, ca acesta să ofere depoziții false pe marginea acestui caz. Gorbunțov declara atunci că Procuratura Generală a RM s-a autoseizat deja și lucrează împreună cu reprezentanții Scotland Yard la elucidarea crimei.