În turul doi al alegerilor prezidențiale, doar 135 de moldoveni cu pașapoarte expirate și-au exprimat dreptul la vot. Este mai puțin de 0,1% din cei peste 138 de mii de moldoveni care în noiembrie 2016 aveau actele expirate, potrivit datelor de la Comisia Electorală Centrală. Cu toate acestea, liderii binomului PAS-PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, insistă ca la scrutinul din 24 februarie să fie permisă votarea în străinătate în baza pașapoartelor nevalabile.

Deși Curtea Constituțională a pus punct la tema dată și a dat dreptate Comisiei Electorale Centrale, menționând că votarea cu acte expirate poate duce la fraudarea rezultatelor alegerilor, Sandu și Năstase nu se liniștesc. Săptămâna aceasta, ei au pichetat sediul CEC, cerând autorității electorale să-și anuleze decizia anterioară.

Insistenta liderilor binomului PAS-PPDA contravine, însă, recomandărilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. În rapoartele organizaţiei, întocmite după mai multe scrutine din Moldova, această practică a fost criticată.

Astfel, după alegerile parlamentare din 2010, raportorii OSCE şi-au exprimat rezervele faţă de permiterea votării în baza actelor expirate.

“La fel ca şi în alegerile anterioare, CEC a decis să permită votarea cu acte de identitate expirate. Folosirea multor tipuri diferite de acte – valabile sau expirate – pentru identificarea alegătorilor a fost percepută ca problematică”, se conţinea în raportul OSCE, întocmit după alegerile din 2010.

Tot atunci, OSCE a recomandat autorităţilor de la Chişinău să depăună eforturi “pentru asigurarea faptului că toţi cetăţenii sunt în posesia unor acte de identitate valabile”.

“Practica de a permite alegătorilor să voteze cu acte de identitate expirate ar trebui revăzută în scopul evitării unor posibile abuzuri şi limitării folosirii listelor electorale suplimentare”, se mai conţinea în raportul OSCE.

Problema actelor expirate a fost prezentă şi la scrutinul din 2014. Doi membri ai Comisiei Electorale Centrale, Vadim Moţarschi şi Alexandru Simionov, au făcut opinie separată în cazul deciziei CEC de a permite votarea în baua buletinelor de identitate expirate.

”Considerăm Hotărârea CEC din 18 noiembrie 2014 „Cu privire la votarea în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 în baza actelor de identitate cu termen de valabilitate expirat”, ca fiind una ilegală”, spuneau cei doi membri ai CEC.