Decanul Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Administrare a Univeristății de Stat din Moldova, Alexandru  Solcan, este de părere că în acest scrutin, în premieră, alegătorii au alegere bogată de candidați și că aceștia nu vor mai putea să se vaicăre că nu au pentru cine vota. Acesta a trecut în revistă toți candidații la funcția de președinte, dar și șansele lor de a câștiga într-un editorial publicat de portalul Deschide.md.

„Vrei un președinte care, alături de actuala guvernare, să se implice activ în implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană? Votează Marian Lupu, Iurie Leancă, Mihai Ghimpu, Valeriu Ghilețchi. Vrei scandaluri, show-uri și confruntare? Votează Dodon, Năstase, Dumitri Ciubașenko, Maia Sandu (chiar dacă ultimele sale mesaje sunt mai temperate)”, scrie Solcan despre candidații le Președinție.

Acesta vorbește de asemenea și despre șansele fiecăruia de a câștiga alegerile în condițiile în care pe eșchierul de dreapta, nu există consolidare, iar candidații sunt antrenați în lupte politice. „Cine va fi oponentul lui Dodon în turul doi? Asta-i întrebarea!… E greu de spus. Chiar dacă se hotărăsc pentru un candidat unic, încă nu înseamnă că simpatizanții lui Sandu vor vota orbește cu Năstase sau invers. Pe de altă parte, candidatul PD, având la dispoziție un arsenal impunător de resurse organizaționale, administrative și mediatice, la sigur, va continua să crească în opțiunile electoratului. Însă în ce măsură Marian Lupu va reuși să atragă voturile adepților Maiei Sandu și (sau) ai lui Andrei Năstase?  Maia Sandu sau Năstase, fără voturile electoratului PD, vor face faţă în turul doi?  Aici am mari semne de întrebare. O bună parte din adepții acestora, în lipsa propriului candidat, vor prefera, în turul doi, să stea acasă, iar aceasta sporește șansele lui Igor Dodon de a câștiga alegerile”, concluzionează rectorul FRIȘPA.