Costis Stephanopoulos, fostul preşedinte al Greciei, un politician conservator, a decedat la vârsta de 90 din cauza unor complicaţii generate de o pneumonie, informează presa internaţională.

Stephanopoulos s-a internat joi în spitalul Henry Dunant din Atena, iar starea de sănătate a acestuia s-a deteriorat rapid. Acesta a decedat duminică la ora locală 11:28, din cauza unor complicaţii cauzate de o pneumonie.

Conform medicilor, acesta a suferit o insuficienţă multiplă de organ şi nu a răspuns tratamentului acordat.

Constantin Stephanopulos, cunoscut drept Costis, a ocupat funcţia de preşedinte pe durata a două mandate prezidenţiale, între anii 1995 şi 2005. El a fost succesorul lui Constantin Karamanlis (88 de ani), una din cele mai proeminente figuri politice ale Greciei.

„O persoană cu principii morale şi o viziune nobilă”, a menţionat premierul Alexis Tsipras la aflarea veştii despre decesul acestuia.

Preşedintele actual al Greciei, Prokopis Pavlopoulos, l-a numit pe “un model de altruism, aflat în mod demn şi constant în serviciul binelui public”.

Deşi preşedintele deţine un rol ceremonial în Grecia, Stephanopoulos şi-a câştigat popularitatea prin intermediul modestiei sale. Acesta era recunoscut pentru relaţiile diplomatice pe care le-a avut cu ceilalţi politicieni greci, pe întreaga perioadă a mandatelor sale.

Avocat de profesie şi politician, Stephanopoulos s-a născut la data de 15 august, 1926, în oraşul Patras, din sud-estul Greciei. Acesta a deţinut o serie de funcţii ministeriale în cadrul Guvernului de centru-dreapta, între anii 1974 şi 1981, şi a avut două alte candidaturi la preşedinţie, până în momentul alegerii sale în anul 1995.