În pofida avertizărilor din partea Uniunii Europene, în Turcia ar putea fi reintrodusă pedeapsa cu moartea. Despre aceasta a anunțat președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, luni seară, pentru postul de televiziune CNN Turk.

Potrivit liderului turc, orice decizie cu privire la pedeapsa capitală va trebui să fie adoptată de parlament și el va aproba respectiva decizie, indiferent care va fi ea.

Amintim că, duminică, după tentativa de puci eșuată din noaptea de 15 iulie, Erdogan a afirmat că o decizie privind reintroducerea pedepsei capitale — abolită în 2004 — „nu poate fi întârziată” și că guvernul va discuta acest subiect cu partidele de opoziție.

„Ca guvern și stat, cunoaștem și auzim cererea voastră. Nu putem ignora această cerere”, le-a răspuns șeful statului simpatizanților săi care au reclamat executarea puciștilor. „Cred că guvernul va discuta cu opoziția despre acest lucru și fără îndoială va fi luată o decizie”, a adăugat el într-un discurs la Istanbul, pe malul asiatic al orașului.

Șeful statului turc a răspuns astfel mulțimii care scanda „Vrem pedeapsa cu moartea”, după funeraliile victimelor puciului eșuat din cursul nopții de vineri spre sâmbătă.

Reintroducerea pedepsei cu moartea în Turcia ar fi contrară criteriilor de aderare a țării la Uniunea Europeană. Negocierile dintre Ankara și Bruxelles privind aderarea la UE trenează de mai mulți ani.