Duminică, 25 iunie, în Republica Moldova va fi sărbătorită cea de-a două ediție a Zilei Naționale a Portului Popular. Sărbătoarea națională a fost instituită de Parlamentul Republicii Moldova, la inițiativa Ministerului Culturii. Conform hotărârii Parlamentului nr. 194 din 19 noiembrie 2015 ultima zi de duminică a lunii iunie a fost declarată „Ziua Portului Popular”.

Ediția din acest an conține trei componente prioritare: costumul de patrimoniu, costumul oaspete, costumul modern inspirat de cel tradițional. Ia – elementul de bază al costumului popular, va fi prezentată pe larg, astfel Festivalul Iei devenind parte componentă a Zilei Portului Popular.

În premieră la eveniment participă oaspeți din Estonia – Centrul de creație populară din Tallinn, care vor completa expoziția cu costume estoniene de nuntă. De asemenea, vor fi parte al evenimentului și colecționarii privați din România: Sebastian Paic – cu o colecție de costume din zona Transilvaniei, și Laura Diaconu, care va prezenta o colecție de costume tradiționale din sudul Moldovei.

Evenimentul va fi completat de programul artistic prezentat de colective profesioniste și formații artistice de amatori din diferite raioane ale țării. În fața publicului vor evolua Orchestra „Fluieraș”, Cornelia Ștefăneț, Nicolae Glib, Nătălița Munteanu ș.a, baletul Black and White, Geta Burlacu și Jazz Orchestra Academiei de Teatru, Muzică și Arte Plastice, sub conducerea lui Petru Haruță.

Sărbătoarea Portului Popular va avea loc pe 25 iunie, la Muzeul Național de Etnografie.

Programul Zilei Naționale a Portului Popular la Chișinău:
11.00 – Inaugurarea Zilei Naționale a Portului Popular. Evoluează Orchestra „Fluieraș”. Defileul participanților la eveniment;
11.40  – Cuvânt de salut: Monica Babuc, ministrul Culturii; Karen R. Hilliard, director USAID Moldova; Aivi Lintnermann, director al Centrului de Cultură Populară din Estonia;
12.00 – Parada Portului Popular;
12.30-13.30 – Vizitarea expozițiilor participanților la eveniment;
13.30-14.30 – Evoluarea colectivelor artistice: „Rodoliubie”, „Cadânja”, „Vălenașii” din s. Văleni, r-nul Cahul, „Șezătoare” din or. Criuleni,  Corul popular din Tvardița, „Soacrele” din s. Ciobalaccia, r-nul Cantemir, ansamblul de muzică și dans polonez din  or. Glodeni;
14.30 – Evoluarea baletului Black and White;
15.00 – 15.30 – Defileul colecțiilor designerilor autohtoni;
15.30-16.30 – Recital de muzică susținut de Geta Burlacu și Jazz Orchestra Academiei de Teatru, Muzică și Arte Plastice, sub conducerea lui Petru Haruță.