Acordul Cadru a fost semnat astăzi la Chișinău de către Viceprim-ministru, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, din partea Republicii Moldova și Magnus Rystedt, Directorul general al Corporației Financiare Nordice de Mediu (NEFCO-Nordic Environment Finance Corporation), din partea  NEFCO.

Semnarea Acordului deschide calea pentru finanțarea proiectelor de eficiență energetică și mediu în sectorul public din țară. Acordul Cadru este aliniat la obiectivele Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P). 

Finanțarea din partea NEFCO se oferă sub formă de investiții, împrumuturi şi garanții acordate de NEFCO prioritar pentru cele care au impact benefic asupra mediului înconjurător.

Viceprim-ministru, Octavian Calmîc, ministru al Economiei a menționat că Republica Moldova recunoaște NEFCO ca instituție financiară internațională pentru țara noastră, conformată la politicile similare ale altor instituții financiare internaționale, în ceea ce privește transparența achizițiilor, buna guvernare şi respectarea cerințelor de mediu la realizarea investițiilor.

Calmîc a specificat că Acordul este destinat promovării investițiilor în eficiența energetică în sectorul public și va crea noi oportunități pentru autoritățile locale și municipale. ”Lansarea activității NEFCO în Moldova va crea o oportunitate reală pentru autoritățile locale de a obține finanțare pentru proiectele în domeniul eficienței energetice, energiei regenerabile și cele de mediu, precum și întreprinderile municipale și cele cu capital majoritar de stat, care și-au propus raționalizarea propriului consum de energie, vor beneficia de produsele financiare dezvoltate de către Corporație.”

Directorului general NEFCO Magnus Rystedt  a menționat  că apreciază posibilitatea extinderii activităților Corporației Financiare Nordice de Mediu în Moldova  mizând pe o colaborare bilaterală în continuare. ”Sperăm să putem finanța în viitorul apropiat un șir de proiecte de eficiență energetică în sectorul public din Moldova”, a specificat directorul general NEFCO.

Acordul dintre Republica Moldova și NEFCO va intra în vigoare după ratificarea de către Parlamentul Republicii Moldova și este încheiat pentru o perioadă nedeterminată.