Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional se va reuni la 7 noiembrie 2016 pentru a discuta programul cu Republica Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi, 24 octombrie, de către Banca Națională a Moldovei, relatează realitatea.md.

Banca Națională a Moldovei și Guvernul Republicii Moldova au îndeplinit acțiunile prealabile ale Memorandumului de politici economice și financiare din cadrul acordului la nivel de personal dintre autoritățile Republicii Moldova și experții Fondului Monetar Internațional, încheiat la 26 iulie 2016.

Ca urmare, Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional se va reuni, pe data de 7 noiembrie 2016, pentru a discuta solicitarea programului de finanțare a reformelor din Republica Moldova, pe o perioadă de trei ani, prin intermediul Mecanismului extins de creditare și a Mecanismului de finanţare extinsă ale FMI. Aranjamentul financiar prevede accesul la finanțare la un nivel de 75% din cota Republicii Moldova la FMI, circa 182,7 milioane dolari SUA.

Acest nou program cu Fondul Monetar Internațional își propune, între altele, ameliorarea rapidă a guvernării și supravegherii sectorului financiar-bancar. În special, programul urmărește evaluarea și transparentizarea acționariatului băncilor comerciale din Republica Moldova. Politica monetară va fi axată în continuare pe menținerea stabilității prețurilor în contextul regimului flexibil al ratei de schimb.