Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a afirmat că alegerile din 24 februarie 2019 din Republica Moldova au fost libere și corecte pentru că au fost recunoscute de Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută ieri la emisiunea Politica cu Natalia Morari și Igor Boțan, la TV8, transmite telegraph.md.

În video vedem că declarația lui Băsescu a surprins-o negativ pe jurnalista Natalia Morari care susține poziția blocului PAS și DA, precum că alegerile parlamentare ar fi fost fraudate.

„Acordarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova poate fi decisă numai după alegerile parlamentare din 2019, cu condiția ca scrutinul să respecte standardele internaționale. Scrutinul a respectat aceste standarde și noi (România) o susținem peste tot”, a spus Băsescu.

Jurnalista a intervenit rapid încercând să-l contrazică pe politicianul de la București, însă acesta a continuat spunând că: „Toți avem păreri și n-am să vad alegeri, chiar în toată Europa, uitați-vă și în America, despre care unii să nu spună că s-au furat, dar este un raport OSCE – care-i documentul oficial – care spune că alegerile (în Moldova) s-au desfășurat corect”, a punctat Băsescu.

Amintim că liderii PAS cu DA, Năstase și Maia Sandu, care au acumulat un scor modest la aceste alegeri, au ieșit cu declarații publice acuzînd că scrutinul a fost fraudat. Pe de altă parte, atât organele interne ale RM cât și ambasadele străine, precum UE și SUA, au recunoscut alegerile ca fiind libere și democratice.