Relațiile bilaterale dintre Statele Unite ale Americii și Republica Moldova cunosc un nou impuls. În Congresul american a fost relansat Grupul de prietenie pentru țara noastră, după ce republicanul Pete Olson și democratul David Price au solicitat autorizarea Grupului în legislativul SUA.

Este de menționat că, în cadrul unei vizite anterioare în SUA, Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a avut o întrevedere cu congresmanul american Pete Olson. Acesta s-a arătat impresionat de reușitele Moldovei din ultimul an, făcând o referire specială la reușita încheierii Acordului de colaborare cu FMI și a afirmat că țara noastră merge în direcția bună.

Activitatea Caucusului va contribui la fortificarea dialogului strategic între cele două țări, inclusiv la consolidarea dialogului la nivel legislativ, Caucusul servind ca o platformă pentru promovarea intereselor prioritare ale Republicii Moldova pe agenda bilaterală cu SUA, se menționează într-un comunicat de presă al Legislativului. Cei doi membri ai Congresului Statelor Unite și-au asumat rolul de copreședinți ai Grupului, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului.

Congresmanul Pete Olson a declarat că “relațiile dintre SUA și R.Moldova sunt extrem de importante, mai cu seamă când vorbim despre securitatea energetică în Europa de Est. Aștept cu nerăbdare să devin copreședintele acestui Grup și să îmbunătățim în continuare relațiile dintre SUA și Moldova”.

David Price a subliniat progresul remarcabil al Republicii Moldova pe calea democrației. “De la declararea independenței sale, în urma căderii Uniunii Sovietice, Republica Moldova lucrează pentru un viitor stabil și democratic. Progresul remarcabil realizat de țară este un testament al tenacității și spiritului poporului moldovenesc și al potențialului Moldovei ca națiune puternică și independentă. De asemenea, aceasta și-a asumat un angajament mai larg și mai cuprinzător cu Europa și Statele Unite, inclusiv cu statul meu de origine, Carolina de Nord. Aștept cu nerăbdare restabilirea în Congres a Caucusului pentru Moldova, pentru a contribui la consolidarea prieteniei dintre cele două țări”.