Referirea făcută de primul ministru Natalia Gravriliță la Mișcarea de Alternativă Națională este un fake news, afirmă într-un editorial jurnalistul Victor Nichituș.
Jurnalistul explică că mișcarea politică anunțată de edilul Chișinăului nu a participat la nici un proces electoral, ba mai mult, ea nu există din punct de vedere juridic. “Este un fake news să anunți, în calitate de prim ministru că Mișcarea de Alternativă Națională a beneficiat de ajutor financiar ilegal în timpul campaniilor electorale , atunci când această mișcare nu a fost nici măcar înregistrată la Ministerul Justiției și nu a participat la vreun process electoral”, notează editorialistul.

În același timp, jurnalistul de opinie scrie că a constat o creștere în intensitate a acțiunilor de alterare a percepției publice în de-favoarea primarului Ion Ceban. El a adus exemplu pagina de Facebook a PAS Chișinău care încearcă crearea unor conexiuni între edilul Chișinăului și persoane incluse pe lista sancțiunilor administrației americane. “Este clar că acest subiect va fi folosit în campania electorală pentru alegerile locale din anul 2023”, consideră Nichituș.

Potrivit acestuia, importanța listei de sancțiuni a administrației americane este exagerată. “Nimeni nu va opri colaborarea cu municipiul Chișinău, dacă Ion Ceban va câștiga administrația capitalei moldovene”, ntează editorialistul.

În același timp, creșterea numărului de participanți la proteste este văzută de către acesta ca un efect invers al sancțiunilor. “Între Prut și Nistru oamenii au înțeles că puterea încearcă folosirea unei sancțiuni bancare pentru a se forța o condamnare penală ori electorale. Iată motivul pentru care apariția acestor sancțiuni a avut un efect invers iar cetățenii au ieșit în număr mare la protestul din 30 octombrie”, a subliniat comentatorul politic.
Nichituș consideră că locuitorii capitalei moldovene îl vor apăra electoral pe actualul primar Ion Ceban. “Cu cât partidul de guvernământ va încerca să altereze percepția publică în defavoarea primarului Chișinăului, cu atât acesta va fi apărat electoral de către locuitorii capitalei” a concluzionat jurnalistul.