Președintele Partidului Democrat, Marian Lupu, consideră că Maia Sandu a avut toate șansele să câștige alegerile, dar a fost învinsă din cauza gafelor comise în campanie electorală: aroganța, agresivitatea și mesajul prea îngust.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate portalului Deschide.MD.

Marian Lupu a declarat că retragerea sa din cursa electorală a influențat în măsură mare rezultatul obținut de Maia Sandu.

„Minim 10-12 la sută dintre alegătorii mei și ai PDM au mers spre ea, lucru care s-a văzut foarte clar și în scorul mult mai mare pe care l-a obținut în turul 1.  La fel cred ca s-a întâmplat și în turul doi. Maia Sandu ar fi putut lua chiar mai mult de la alegătorii PDM dacă ar fi avut un mesaj constructiv pentru ei”, a spus Marian Lupu.

Totodată, liderul democraților a declarat că regretă că a câștigat Igor Dodon.

„Regret că dreapta a pierdut această bătălie. Și a pierdut-o pe niște greșeli stupide, nu pentru că oamenii nu vor în UE. Când m-am retras am spus că o fac pentru că știam că există un candidat proeuropean susținut de mai multe forțe politice, care are șanse ceva mai mari să-l bată pe Igor Dodon. Am avut dreptate, Maia Sandu a luat un scor bun în turul întâi, dar scopul era ca în turul doi să găsească un mesaj comun pentru electoratul proeuropean și să tragă voturile la ea, ca să câștige. A reușit asta doar în diasporă, pe intern a luat foarte puțin în plus față de primul tur, aș spune dezastruos de puțin, asta pentru că în campania pentru turul doi nu și-a diversificat mesajul”, a explicat Marian Lupu.

Despre victoria lui Igor Dodon, democratul a declarat că se așteaptă la „surprize negative”.

„Eu nu întâmplator am spus că Igor Dodon e un candidat periculos, un om periculos. Tocmai pentru că îl cunosc. E un om foarte orgolios, care apelează la orice mijloace pentru a-și atinge obiectivele, obiective care pot fi în defavoarea țării. Rămân la ceea ce am afirmat și spun că Maia Sandu, chiar și cu gafele făcute și lipsa sa de experiență, ar fi fost un președinte mai potrivit pentru contextul actual, eu cred că ea ar fi activat constituțional. De la Igor Dodon mă aștept la surprize negative, însă sunt sigur că Guvernarea și majoritatea parlamentară ii vor da răspunsurile potrivite și nu ii vor permite să facă ce vrea cu țara, vom găsi formula potrivită să îl ținem în limitele constituționale”, a spus democratul.