În cel mult o lună şi jumătate va fi elaborată o nouă metodologie de circulaţie a medicamentelor care va duce la scăderea preţurilor la acestea, transmite 24h.md.

Declaraţia aparţine ministrei sănătăţii, Ala Nemerenco. Ministra spune că îşi doreşte medicamente accesibile pentru populaţie şi a declarat că va pune accent pe verificarea acordării medicamentelor compensate.

Ala Nemerenco spune că medicamentele nu pot deveni ieftine de tot. Depinde de care medicamente sunt – originale sau generice. „Noi vrem să ne concentrăm atenţia şi asupra medicamentelor compensate. Dar foarte importantă este să se atingă un nivel ridicat de accesibilitate a medicamentelor”, a notat ministra în cadrul emisiunii „O nas” de la Jurnal TV. Potrivit ei, în Republica Moldova medicamentele sunt foarte scumpe.

Ministrul spune că planifică în curând să organizeze o conferinţă de presă în cadrul căreia să anunţe oficial măsurile legate de ieftinirea medicamentelor. „Noi trebuie să ieşim în faţa oamenilor şi să le explicăm ce a fost, ce este în prezent şi ce le propunem”, a afirmat Ala Nemerenco.

Ministrul susţine că trebuie să fie aprobată o listă a medicamentelor de bază, care trebuie să fie şi cele mai accesibile pentru populaţie. În plus, trebuie revizuit mecanismul de compensare a medicamentelor. „La fel, este un mecanism straniu. A fost făcută o analiză şi s-a constatat că nu se compensează cum trebuie. Aceasta este o cale foarte mare spre corupţie. Actualmente nu pot fi verificate rapoartele despre cine primeşte medicamente compensate, cum le raportează, cum sunt plătite. Nu există un sistem informaţional”, a continuat Ala Nemerenco, citată de ipn.md.

De asemenea, ministra a menţionat că vor avea loc majorări de salarii în domeniul medicinei, însă acest lucru nu poate avea loc înainte să fie aprobat bugetul pentru anul viitor.