Ramura IT şi a comunicaţiilor este una relativ tânără în Moldova, principalele schimbări producându-se începând cu anii 2000. Despre aceasta a vorbit ministrul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Vasile Botnari, într-un interviu pentru IPN, realizat cu ocazia celei de a 25-a aniversări a Independenţei Republicii Moldova. Oficialul a menţionat că datorită eforturilor pe multiple planuri şi a deschiderii societăţii spre tot ce este nou, sectorul IT şi al comunicaţiilor a cunoscut o evoluţie pe alocuri spectaculoasă, iar astăzi a ajuns printre cele mai dezvoltate şi dinamice din ţară, transmite IPN, citat de 24h.MD.

Ministrul a precizat că acum cota domeniului TIC în Produsul Intern Brut (PIB) al ţării constituie circa 8%, cu o valoare de piaţă de peste 8,6 miliarde lei. „În ultimii ani, bunăoară, au fost efectuate investiţii importante în serviciile şi reţelele de comunicaţii mobile, iar în prezent este deja asigurată acoperirea a peste 35% din teritoriul ţării şi 65% din populaţie cu reţelele şi servicii de generaţie nouă 4G. Aceasta înseamnă viteză de acces şi transfer de date la viteză înaltă care, în funcţie de regiune, poate ajunge până la 300 Mbps. Pentru comparaţie, vă pot spune că, la nivel mondial, în foarte multe state viteza internetului de mare viteză constituie doar 2 Mbps”, a comparat Vasile Botnari.

În acelaşi timp, este în plin proces extinderea reţelelor de fibră optică pe întreg teritoriul ţării, astfel, ca până în 2020, cel puţin 60% din gospodării să aibă acces la internet rapid cu o conexiune de minim 30 Mbps. Ministrul menţionează că acţiunile realizate până acum îl fac să creadă că acest obiectiv va putea fi atins şi mai repede.

„Recent a fost realizat un pas important, aş spune revoluţionar chiar, care, în viitorul apropiat, estimăm că va genera un salt în liberalizarea pieţei serviciilor de comunicaţii la nivel local. Mă refer la adoptarea de către Parlament a Legii privind accesul pe proprietăţi şi utilizarea partajată a infrastructurii asociate reţelelor publice de comunicaţii electronice. Noua lege vine să asigure accesul partajat la infrastructura de comunicaţii existentă pentru toţi operatorii de telecomunicaţii, la tarife rezonabile, garantate de lege”,a subliniat ministrul.

Vasile Botnari am ai spus că autorităţile sunt puternic motivate să contribuie şi la înlăturarea barierelor administrative care stau în calea antreprenoriatului din domeniul IT, să asigure un mediu competitiv de dezvoltare, iar în acest sens sunt mai multe proiecte care se află la diverse etape de implementare. Elementul central cu care se doreşte stimularea este crearea parcurilor IT, dar şi dezvoltarea start-up-urilor.