Viceministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, a calificat înregistrarea în Parlamentul de la Chișinău de către Partidul Democrat a proiectului de lege privind interzicerea retransmiterii programelor informative rusești drept o blocadă informațională a propriului popor.

„Acest fapt provoacă un sentiment de regret deoarece este vorba, în esență, despre o blocadă informațională a propriului popor” a declarat Karasin pentru RIA Novosti.

Amintim că Partidul Democrat a înregistrat marți, 13 iunie, în Parlament proiectul de lege care limitează propaganda străină în mass-media. Anunțul a fost făcut marți de liderul formațiunii Vlad Plahotniuc, în cadrul briefingului săptămânal de după ședința formațiunii.

„Este o realitate că Republica Moldova este vulnerabilă la campanii mediatice de manipulare din exterior. Mă refer în special la programe difuzate de câteva televiziuni din Federația Rusă. Foarte des acest conținut are elemente grave de defăimare la adresa țării noastre dar și a partenerilor din UE și SUA. Sunt foarte multe informații false care nu pot fi dezmințite zi de zi din cauza volumului mare”, a declarat Vlad Plahotniuc la briefingul de presă.

Plahotniuc a precizat că nici un post de televiziune nu va fi închis. „Inițiativa nu prevede închiderea unor televiziuni retransmise, doar eliminarea programelor informative prin care se desfășoară această propagandă. Se vor păstra toate programele distractive, emisiunile îndrăgite care sunt principala atracție a telespectatorilor”, potrivit lui Plahotniuc. Inițiativa va avea efect asupra tuturor televiziunilor care retransmit programe informative din exterior, indiferent de ponderea lor, de fondatorii lor.