Deputații din majoritatea parlamentară au refuzat să examineze proiectul de lege cu privire la dublarea Fondului de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural, înaintat de fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.

Membrii PAS din comisia juridică, numiri și imunități nu au susținut propunerea deputatului socialist Vasile Bolea de a include acest document pe agenda ședinței.

”Acest proiect vine să implementeze în practică promisiunile electorale ale PAS, ca Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural să fie suplinit cu mijloace bănești. De asemenea, ministrul Agriculturii a salutat crearea acestui fond în vederea susținerii agriculturii și a localităților de mediul rural”, a amintit socialistul.

Inițiativa Blocului Comuniștilor și Socialiștilor prevede ca alocațiile anuale din bugetul de stat, cumulativ cu alte surse, pentru Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural să constituie nu mai puțin de 4 la sută din cheltuielile aprobate ale bugetului de stat.

Potrivit autorilor, majorarea bugetului pentru dezvoltarea agriculturii și satelor este determinată de creșterea numărului solicitanților de subvenții. Conform Raportului AIPA pentru anul 2021, preliminar cele 773,9 milioane de lei preconizate pentru subvenționarea post-investițională, 820 de milioane de lei constituie angajamentele asumate față de producătorii agricoli care au depus cereri de subvenționare în 2020.