Guvernul care asigură interimatul va avea mai puţine competenţe şi atribuţii. Un proiect de modificare a legii cu privire la guvern a fost aprobat de Parlament Republicii Moldova în prima lectură, transmite 24h.MD.

Astfel, în cazul demisiei prim-ministrului sau al alegerii unui nou Parlament, executivul în exerciţiu îndeplineşte doar funcţii de administrare a treburilor publice.

De asemenea, Cabinetul de miniştri în exerciţiu va fi limitat în dreptul de realizare a politicii externe şi de iniţiere a proiectelor în domenii ce implică elaborarea şi aprobarea unor noi programe de activitate.

Acesta nu va putea încheia tratate internaţionale, iar până la depunerea jurământului de către membrii noului executiv, prim-ministrul interimar nu va avea dreptul să propună remanieri guvernamentale, să numească sau să elibereze din serviciu persoane cu funcţii de demnitate publică ori de conducere, inclusiv de nivel superior.

Noua redacţie abrogă articolul cu privire la atribuţiile prim-ministrului interimar, potrivit căruia, acesta are aceleaşi competenţe ca un premier titular.

Modificările legislative trebuie să fie votate în lectura a doua pentru a intra în vigoare.