Pavel Filip a anunțat despre lansarea discuțiilor publice privind conceptul proiectului Prima Casă. Premierul a menționat că principala cauză a plecării tinerilor peste hotare este anume lipsa perspectivei de a-și cumpără locuințe acasă, iar proiectul va da această posibilitate tinerilor din Republica Moldova

Filip a explicat care vor fi condițiile creditelor preferențiale de achiziționare a unei locuințe.

„Contribuția inițială a tinerilor este de doar 10%. Poate lua un credit de până la 900.000 de lei. Costul maximal este de 1 milion de lei. 10% e contribuția tânărului, 90% – creditul de la bancă. Se gajează 50% de către bancă și 50% de către stat, pentru că statul vine să ofere 50% garanție pentru creditul acordat. Creditul se oferă pentru 25 de ani”, a declarat Filip, menționând că vorbește despre un concept de etapă inițială, care pe parcurs poate suferi modificări.

„Sunt condiții în viziunea mea destul de atractive. Poate nu sunt finale. Odată ce vom ajunge la un numitor comun, va fi aprobat conceptul și în un termen scurt vom veni cu un proiect de lege. Țin mult la el și sunt convins că va fi unul de succes”, a mai spus șeful cabinetului de miniștri la briefingul de azi.

Documentul are la bază modele similare din ţările Uniunii Europene, acolo unde programul are succes.