În satele Moşana şi Cernoleuca din raionul Donduşeni au fost depistate două focare cu suspiciune de infectare cu virusul pestei porcine. Astfel, specialiştii au informat că probele preluate de la animalele decedate au fost transmise la un laborator acreditat din Spania şi mâine urmează să fie primite rezultatele acestora, transmite 24h.MD.

În acest context, premierul Pavel Filip a convocat astăzi, 27 septembrie, în şedinţă de urgenţă, membrii Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova pentru a discuta măsurile ce se impun pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, Pavel Filip a solicitat autorităţilor să dea dovadă de maximă responsabilitate şi mobilizare, şi să întreprindă toate acţiunile necesare pentru a preveni răspândirea acestui virus pe teritoriul Republicii Moldova.

„Cer să avem o abordare foarte serioasă. Virusul poate afecta industrii întregi, de la creşterea porcinelor, până la prelucrarea cărnii şi cultivarea furajelor. E nevoie să aprobăm un plan concret de măsuri, care să prevadă responsabilitatea fiecărei instituţii în parte”, a accentuat Pavel Filip.

În urma discuţiilor, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a aprobat un Plan de măsuri privind prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova. Documentul prevede între altele că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va coordona acţiunile de prevenire a răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul ţării noastre şi va asigura fondurile necesare pentru desfăşurarea activităţilor în vederea controlului virusului.

Totodată, autorităţile vor efectua controale la punctele de trecere a frontierei de stat, pentru a elimina posibilitatea introducerii pe teritoriul Republicii Moldova a produselor de origine animală temporar interzise.

În acelaşi timp, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, în comun cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, va elabora un proiect de Hotărâre de Guvern prin care să fie interzis importul animalelor vii receptive la acest virus, a produselor din carne din zonele de risc, precum şi a furajelor din regiunile afectate de virusul pestei porcine africane. Decizia va fi examinată în regim de urgenţă în şedinţa de mâine a Executivului.

Pentru a reduce la maxim posibilităţile de răspândire a pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova, va fi organizată o amplă campanie de informare privind posibilele riscuri şi modalităţile de acţionare în cazul depistării unor focare de infectare cu acest virus.

Mai mult, se presupune că virusul a fost adus prin importul produselor din carne din Ucraina, unde au fost înregistrate mai multe cazuri de infectare cu pesta porcină africană.

Pesta porcină africană este o boală contagioasă, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Virusul nu se transmite la om, dar poate provoca pierderi economice uriaşe.