Pensiile moldovenilor vor fi indexate cu 6,6% începând cu 1 aprilie curent. Aceasta prevede un proiect de hotărâre a Guvernului, înaintat spre dezbateri și consultări publice de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Mărimea majorării este echivalentă cu creşterea prognozată anuală a indicelui preţurilor de consum pentru anul trecut.
Potrivit IPN, după indexare, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă va creşte cu 96 lei pentru peste 532 de mii de beneficiari. Pensiile de dizabilitate se vor majora cu 75 de lei pentru aproape 13 mii de oameni, cele de urmaş – cu 50 de lei pentru puţin peste 12 mii de beneficiari. Pensia medie a participanţilor la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobâl se va majora cu 201 lei pentru 1792 de beneficiari.
„Cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă v

a fi echivalat cu mărimea venitului lunar minim garantat, stabilit anual şi va constitui de la 1 aprilie 1025 de lei. Diferența dintre cuantumul pensiei minime şi venitul minim garantat stabilit va fi achitată din bugetul de stat”, transmite IPN.
Potrivit autorilor proiectului pentru indexarea pensiilor și prestațiilor sociale a fost prevăzute aproximativ 553,6 milioane de lei.