Fostul prim-adjunct al Procurorului General, Andrei Pântea, care a a fost reținut pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, va sta în continuare în izolator. O decizie în acest sens a fost luată de magistrații Curții de Apel.

Magistrații Curții de Apel au decis că Pântea rămâne în arest preventiv, după ce avocatul fostului procuror a atacat hotărârea Judecătoriei Buiucani, comunică independent.md.

 

Potrivit actului de acuzare, pe 6 și 7 martie 2013 Prim-adjunctul Procurorului General Andrei Pântea ar fi dispus, neîntemeiat și nemotivat, reluarea urmăririi penale în privința lui Caramalac Grigore cu retragerea cauzelor penale de la DGUP al MAI și, respectiv, Secția pentru cauze excepționale a Procuraturii Generale, cu transmiterea acestora pentru efectuarea urmăririi penale altei subdiviziuni a Procuraturii Generale.

În cadrul cauzelor penale, care au fost conexate într-o singură procedură, din momentul reluării până la transferul în Federația Rusă, nu a fost efectuată nici o acțiune de urmărire penală, „fapt ce denotă netemeinicia reluării urmăririi penale, care a fost făcută doar în scopul transferului cauzei”.

Mai mult, în decembrie 2010 însăși Prim-adjunctul Procurorului General Andrei Pântea ar fi respins o cererea similară a avocatului. Ulterior, cauza penală, fiind transferată în Federația Rusă, a fost clasată de către autoritățile competente ale acestui stat.

În ordonanța privind clasarea cauzei „Caramalac” din 13 februarie 2015, emisă de ofițerul de urmărire penală al Departamentului principal de anchetă al Federației Ruse s-a constatat, că autoritățile competente ale Republicii Moldova au efectuat transferul urmăririi penale în privința lui Caramalac Grigore contrar art. 13 al Convenției de la Minsk din 22.01.1993 „Cu privire la asistența juridică și raporturile juridice în materie civilă, familială și penală” și anume, materialele cauzei penale nu au fost autentificate de o persoană oficială, nu s-a aplicat ștampila oficială a Procuraturii Generale și au fost cusute parțial, fapt ce denotă dubii asupra valabilității actelor examinate.