Procuratura Generală își exprimă, public, îngrijorarea în legătură cu amânările prelungite de la Curtea de Apel Chișinău, de a examina recursul apărătorilor fostului lider PDM, împotriva încheierii primei instanțe, prin care a fost admis demersul procurorilor de arestare a învinuitului, în contumacie, și anunțare a acestuia în căutare. Despre aceasta se arată într-un comunicat de presă al instituției.

“Amânările, despre care nu ne îngăduim a crede ca sunt intenționate, zădărnicesc eforturile organelor de drept în procesul investigării fraudei bancare – subiect de o rezonanță și importanță majoră, restanță la care așteaptă răspuns nu doar cetățenii Republicii Moldova, dar și partenerii externi de dezvoltare.

În aceste condiții, lasă loc pentru interpretări și aprecieri ambigue poziția Curții de Apel Chișinău care a cincea oară consecutiv amână examinarea și luarea a unei decizii pe acest caz. Mai mult, în contextul refuzului de ieri al instanței de apel de a sechestra averile de peste hotare ale învinuitului, se generează în societate falsa percepție că aflarea adevărului, tragerea la răspundere a tuturor beneficiarilor de pe urma devalizării sistemului bancar național și recuperarea prejudiciului, nu sunt o prioritate a Justiției din Republica Moldova”. Se mai arată în comunicat.

Totodată, instituția precizează că, odată ce Procuratura va obține decizia Curții de Apel Chișinău, toate materialele ce-l vizează pe Vladimir Plahotniuc vor fi expediate autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii pentru a-l extrăda.