Prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc, susține că în ultimul timp jocurile de noroc ademenesc tot mai mulţi copii, iar legea nu se respectă pentru a verifica dacă în astfel de săli se respectă limita de vârstă.

„Legea nu se respectă, iar aici vinovaţi sunt proprietarii, dar şi autorităţile care nu intervin pentru a verifica dacă în astfel de săli cu jocuri de noroc sunt admişi copiii, dacă se respectă limita de vârstă. Până vom avea sistemul de control reformat integral, noi trebuie să lucrăm şi la prevenirea unor astfel de fenomene foarte primejdioase pentru copii”, a scris Plahotniuc pe blogul său.

Astfel, pentru a combate acest fenomen negativ, politicianul a propus Coaliției de guvernare să găsească soluţii pentru a reglementa drastic activitatea cazinourilor şi a sălilor de jocuri de noroc şi să vină cu modificări legislative.

„Am propus colegilor din Coaliţia de guvernare ca împreună să găsim formula pentru a reglementa drastic funcţionarea cazinourilor şi sălilor pentru jocuri de noroc, să venim cu modificări legislative care să nu mai permită amplasarea acestor săli în zone unde au acces minorii şi în general să creăm un cadru legislativ mult mai clar în domeniu, aşa acum este şi în alte ţări europene”, mai scrie PLahotniuc.

Vlad Plahotniuc a solicitat specialiştilor să efectueze un studiu în acest sens, după ce la Fundaţia Edelweiss, pe care o conduce, a fost semnalat cazul unei familii ce trece prin momente complicate. Copilul acesteia, de 15 ani, a căzut în patima jocurilor de noroc.

„Dezbaterile sunt binevenite, cei care activează în acest domeniu să vină cu propuneri constructive, reglementarea trebuie să se facă transparent, dar scopul final este să protejăm copiii şi să-i ferim de acest viciu la o vârstă la care încă nu pot decide singuri limitarea unor efecte negative asupra lor. Securitatea copiilor trebuie să fie o prioritate pentru noi toţi şi sper că agenţii economici din domeniu vor fi de acord cu aceasta”, a mai menționat politicianul.

Potrivit legii, amenzile pentru persoanele fizice care permit accesul copiilor de până la 18 ani în sălile de jocuri de noroc sunt de 2.400 de lei şi de 9.000 de lei pentru cele juridice.