Reforma Guvernului va fi pusă în aplicare săptămâna viitoare, după ce astăzi vom finisa discuțiile cu colegii din Coaliția de guvernare. Astfel, din cele 16 ministere existente, vor rămâne doar 9, iar numeroase agenții vor fi comasate în una singură, a anunțat azi președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, în briefing de presă.

Potrivit declarațiilor, din motive obiective, a durat mult faza pregătitoare, din motive tehnice și politice. Motivele tehnice au presupus identificarea fondurilor necesare și discuții cu colegii din coaliție. “Nu mai putem aștepta implementarea acestei reforme, avem angajamente față de partenerii externi și de cetățenii RM. Ca urmare, am cerut colegilor din Guvern să ne prezinte stadiul de reformă. Am propus colegilor din partid ca imediat ce vom avea discuțiile finale cu colegii din coaliția de guvernare, să trecem imediat săptămâna viitoare la implemetarea reformei”, a declarat Vlad Plahotniuc.

“Această metodă, deși o regăsim în alte state a UE, nu o regăsim în RM. Noi am propus asta acum când s-ar părea că PDM ii convine această formulă matematică. Cei pe care ii numim în funcție trebuie în primul rând să fie profesioniști în domeniu. Urmează să discutăm cu cei din coaliție. Ori reformăm Guvernul, ori nu facem nimic, aici compromisuri nu poate fi ca și în cazul uninominalului, jumătate de măsură nu vor fi. Noi vom merge înainte”, a completat el.

Prin urmare, după reformă, din toate 16 ministere, vor rămâne doar 9 ministere, numărul agențiilor vor scădea, multe agenții vor fi comasate în una singură. Structura propusă: Prim-ministrul 3 vicepriminiștri și 9 ministere. Funcțiile mai multor agenții vor fi revăzute, cum s-a făcut în cazul Agenției Servicii Publice. Niciun domeniu nu va rămâne descoperit, a precziat președintele PDM.