Portugalia, afectată de foarte multe incendii în nordul țării și pe insula Madeira, a cerut miercuri ajutor din partea unor state europene și i s-a promis deja asistență constând într-un avion italian, a anunțat guvernul portughez, relatează AFP.

Mecanismul european de protecție civilă „a fost formal activat” și Portugalia „a solicitat două avioane de luptă împotriva incendiilor”, a declarat pentru AFP un responsabil al Ministerului portughez de Interne.

„Un bombardier cu apă italian, aflat deja în serviciul mecanismului european, a fost pus la dispoziție”, a precizat el.

Două aparate Canadairs spaniole erau deja în acțiune în nord-estul Portugaliei, în cadrul unui acord bilateral între cele două țări vecine iberice, a adăugat sursa.

Incendiile de pădure s-au soldat cu un mort miercuri în centrul Portugaliei. Pe teritoriul continental, aproape 4.000 de oameni acționau împotriva a 162 de incendii și circa 1.800 de persoane erau mobilizate împotriva a 14 focuri de mare amploare.

Pe insula Madeira, flăcările au provocat moartea a trei persoane în noaptea de marți spre miercuri și au determinat evacuarea a circa o mie de persoane, inclusiv turiști străini.

Insula, situată în largul coastelor marocane, a primit întăriri, 120 de oameni trimiși de către Lisabona și alți 30 din arhipelagul Azore (Oceanul Atlantic).

Premierul portughez, Antonio Costa, a anunțat marți seara că se pregătește, de asemenea, să-i ceară ajutorul Rusiei.