Prezența fostului deputat PLDM, Valeriu Ghilețchi, alături de echipa PAS la ședința de constituire a Parlamentului a stârnit indignarea societății civile. Activistul civic, Maria Olar, a criticat dur faptul că fostul coleg de partid al lui Vlad Filat a venit împreună cu cei 63 de deputați PAS la Parlament. 

Aceasta s-a arătat indignată că PAS a acceptat în echipă un ”bandit” și o persoană implicată în spălare de bani.

În 2009, Ghilețchi a ajuns deputat în Parlament pe listele PLDM, dar a părăsit partidul după ce formațiunea a plecat de la guvernare. Ghilețchi a votat anterior pentru Guvernul Filip. Presa a scris că veniturile deputatului Ghilețchi au crescut pe parcursul aflării în Legislativ. Acesta este proprietarul unei case din sectorul Râșcani de 180,7 m.p. Familia sa deține și 50% din alt imobil, de 169,50 m.p., situat pe str. Malina Mică din sectorul Centru. În 2015, a intrat și în posesia unui teren de 353 m.p., cu valoare cadastrală de 15 463 de lei. În 2016, acesta şi-a cumpărat cu 108 mii de lei un automobil Subaru Forester, fabricat în 2008.

Valeriu Ghilețchi a susținut Partidul Acțiune și Solidaritate ân campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.