Dosarul pe baza căruia s-a înaintat cererea de anunțare în căutare a fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc a fost unul „slab”, instrumentat, iar Procuratura intenționează să înainteze o nouă solicitare la INTERPOL, după ce prima a fost refuzată, a declarat șeful PG, Alexandr Stoianoglo la emisiunea „Politica Nataliei Morari”, de la postul de televiziune TV8.

„Solicitarea de anunțare în căutare a lui Vladimir Plahotniuc la Interpol a fost formulată pe baza materialelor adunate în perioada anterioară (până în luna octombrie a anului trecut de către Procuratura Anticorupție). Pe acel dosar nu am nici-o speranță, procedura de anunțare în căutare internațională este una extrem de birocratică, dosarul este absolut slab și a fost instrumentat intenționat pe o pistă greșită”, a spus Stoianoglo.

Șeful PG a menționat, totodată, că Procuratura se va adresa încă o dată la INTERPOL: „Noi nici până astăzi nu am primit răspunsul motivat al INTEPROL-ului privind refuzul de a porni procedura de căutare internațională. Când îl vom primi, vom analiza toate scăpările și vom înainta o nouă cerere”.

Ce ține de procedura de extrădare a lui Vladimir Plahotniuc, Șeful Procuraturii a declarat că se întâlnește periodic cu ambasadorul american la Chișinău și deține informația sigură că documentele privind extrădarea lui Plahotniuc au fost transmise Ministerului de Justiție american și că a fost pornită procedura juridică corespunzătoare.

Stoianoglo a declarat că nu știe cât timp va dura , iar faptul că acesta va fi sau nu extrădat, nu depinde de procuratură. „Când este vorba despre extrădarea unor asemenea figuri importante, acestea își asigură apărarea unor companii foarte bune de avocatură”.

Amintim că la 23 iulie 2020 anul curent, Comisia de Control a Fișierelor a Secretariatului General al OIPC Interpol a informat Procuratura Generală despre refuzul includerii lui Vladimir Plahotniuc în lista persoanelor anunțate în căutare internațională și a decis radierea datelor acestuia din bazele de date ale Organizației.