Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, a efectuat luni, 5 decembrie, o vizită la Budapesta, unde a avut o întrevedere cu Sandor Fazekas, ministrul Agriculturii al Ungariei. În cadrul întrevederii, oficialii au semnat un Memorandum de cooperare în domeniul siguranței alimentelor.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, cei doi oficiali au discutat subiecte ce țin de relansarea cooperării bilaterale în domenii prioritare, în particular în vinificație, comerț, siguranța alimentelor, producerea ecologică, comercializarea tehnicii agricole.

Părțile au convenit să creeze un grup de lucru al experților care se va întruni în anul 2017 și care va examina o serie de teme importante: armonizarea legislației, colaborarea în domeniul sănătății animalelor, inclusiv prevenirea răspândirii bolilor în sectorul veterinar, preluarea bunelor practici, organizarea vizitelor reciproce ale oamenilor de afaceri, participarea la târgurile agricole, utilizarea creditului oferit de Eximbank (Ungaria) pentru agricultorii moldoveni, realizarea proiectelor twinning, precum și identificarea unor noi surse de finanțare pe linia TAIEX.

Ministrul moldovean a mulțumit gazdelor pentru sprijinul oferit în vederea dezvoltării agriculturii Republicii Moldova, inclusiv pentru finanțarea acordată de Ungaria prin intermediul proiectelor FAO.

De asemenea, ministrul moldovean a avut o întrevedere cu Vladimir Rahmanin, director general adjunct FAO, reprezentant regional pentru Europa și Asia Centrală. Interlocutorii au discutat subiecte ce țin de consolidarea relației cu această organizație, inclusiv prin semnarea unui nou Program de cooperare între Republica Moldova și FAO, preconizată pentru data de 8 decembrie curent, la Chișinău.