Relațiile dintre Rusia și Turcia se îmbunătățesc. Moscova a anunțat că elimină sancțiunile turistice la adresa Turciei, după șapte luni în care președintele rus și omologul său turc nu s-au întâlnit și nu au discutat.

După ce a primit luni o scrisoare cu regrete din partea președintelui turc, Vladimir Putin și-a telefonat ieri omologul. În cele 40 de minute de discuții, Putin a condamnat atacul de la Istanbul, iar apoi a trecut la probleme economice.

„După ce am primit scrisoarea din partea preşedintelui Turciei, am luat decizia să începem procesul de normalizare a relaţiilor cu partenerii turci. Aş vrea să încep cu turismul. Restricţiile administrative în acest domeniu noi le anulăm”, a declarat Putin.

Companiile turistice din Rusia au și anunțat deja că sunt gata să înceapă vânzarea foilor de odihnă spre Turcia. Totodată, Putin și Erdogan s-au înțeles să se întâlnească față în față în viitorul apropiat. Până atunci însă, miniștrii de Externe din cele două țări vor discuta pe 1 iulie, la Soci.

Amintim că relațiile dintre Moscova și Ankara s-au înrăutățit după ce un bombardier rus a fost doborât de militarii turci, la frontiera turco-siriană, în noiembrie 2015. De atunci, Rusia a impus mai multe sancțiuni economice Turciei.