Poliţia braziliană a arestat zece persoane în cursul unei operaţiuni antiteroriste desfăşurate ieri dimineaţă, cu numai două săptămâni înaintea începerii Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, a anunţat ministrul brazilian al justiţiei, Alexandre Moraes.

Operaţiunea s-a desfăşurat în nouă state federale braziliene şi a avut ca ţintă grupuri ce ar putea avea legături cu gruparea Stat Islamic (SI), precum şi cu alte organizaţii teroriste bănuite că ar pregăti atacuri la Jocurile Olimpice.

Cei arestaţi fac parte dintr-o grupare asociată Statului Islamic. Conform unui tribunal din statul Parana, există indicii că această grupare intenţiona să folosească arme şi tactici de gherilă în atacurile pe care le plănuia pentru Jocurile Olimpice.

Conform portalului cbn.com, organizaţia teroristă Al-Qaida a lansat un apel către musulmanii radicalizaţi să atace la Jocurile Olimpice sportivi americani, britanici, francezi şi israelieni. Această grupare le recomandă teroriştilor „lupi singuratici” o serie de metode pentru a provoca teroare la Rio, printre care menţionează folosirea explozivilor, otrăvurilor şi răpirile.

„Un atac minor cu un cuţit împotriva unui american/israelian în aceste locuri va avea un efect mediatic mai substanţial decât orice alt atac oriunde în altă parte”, le transmite Al-Qaida jihadiştilor, amintindu-le totodată că din favelele din Rio de Janeiro se pot procura cu uşurinţă arme.