A trecut o lună de când premierul Pavel Filip i-a sancționat pe ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan și directorul Agenției Medicamentului, Vladislav Zara pentru problemele din sectorul medicamentelor și celui farmaceutic. În consecință, apar deja primele efecte pozitive.

Astfel, ministrul Sănătății a semnat un ordin care permite întreprinderii Farmaco SA să continue implementarea bunelor practici de fabricare a medicamentelor de uz uman până la sfârșitul anului viitor.

Potrivit Agenției Medicamentului, în urma unei evaluări efectuate la întreprindere, Agenția a constatat că Farmaco a înregistrat o dinamică pozitivă în acest domeniu și că are potențial să aplice în practică conceptul elaborat de compania italiană CSV.

După cum comunică Agenția Medicamentului, întreprinderea este la etapa de renovare și utilare a spațiilor.  Totodată,  elaborarea tuturor actelor permisive vor fi asigurate de către compania RHL Pro Consulting SRL, România.

Întreprinderea Farmaco și-a sistat activitatea la începutul anului 2016. Unul din efectele sistării activității a fost dispariția din farmacii și spitale a multor medicamente  ieftine de calitate, precum citramonul, analighina, riboxina etc. Situația a necesitat intervenția premierului, pentru că în caz contrar Moldova risca să piardă o investiție importantă.

Amintim că acum o lună, premierul i-a sancționat pe ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, și directorului Agenției Medicamentului, Vladislav Zara. Pavel Filip a spus că „am cerut explicații de la Ministerul Sănătății și Agenția Medicamentului, însă am primit explicații foarte sterile pe care nu le accept. Am impresia că am pornit un subiect important în martie, dar am impresia că nu vom putea duce până la capăt cu cei responsabili”, a declarat Pavel Filip.

În acest context, Filip a anunțat despre aplicarea sancțiunilor celor doi funcționari: „Am aplicat sancțiune disciplinară sub formă de avertisment pentru că din punctul meu de vedere nu și-au îndeplinit misiunea”.