Scoția va ieși din Marea Britanie înainte de Brexit, iar noul stat independent va introduce o altă monedă, pentru prima oară în ultimii 300 de ani. Asta potrivit unei analize a băncii de investiții JPMorgan intitulată „Cum se va întâmpla Brexit-ul”.

„Procesul de retragere a Marii Britanii din UE este probabil să exercite presiuni pentru organizarea unui nou referendum referitor la independența Scoției, care va avea loc cu puțin timp înainte de ieșirea Regatului Unit, în 2019”, se arată în analiza JPMorgan.

Potrivit băncii americane, scoțienii vor opta pentru independență, scrie News.ro.

„Scenariul nostru de bază este că Scoția va vota pentru independență și va introduce atunci o nouă monedă”, potrivit JPMorgan, care urmează să facă o analiză mai aprofundată pe această temă.

Dacă Scoția va adopta o nouă monedă, ar fi pentru prima oară când țara va avea o monedă diferită față de cea a Marii Britanii după 1707, când a devenit parte a Regatului Unit, notează Business Insider. Anterior, Scoția a folosit monede, precum ducatul sau pistolul.

Independența Scoției și noua monedă fac parte din scenariul de bază al JPMorgan pentru modul în care se va desfășura procesul de ieșire a Marii Britanii din IE, în următorii câțiva ani.

Banca americană anticipează că întregul proces va dura până în 2019 și prezintă etapele de desfășurare a acestuia.