Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) susține introducerea sistemului electoral pe circumscripții uninominale așa cum aceasta poate spori gradul de protecție social-economică a salariaților. Comitetul Confederal al CNSM s-a întrunit luni într-o ședință la care a aprobat o declarație în această chestiune.

Potrivit acesteia, CNSM susţine ideea trecerii la sistemul electoral majoritar pe circumscripții uninominale, care poate să genereze efecte constructive şi benefice pentru viaţa politică şi socială.

Sindicaliștii susțin că odată cu implementarea sistemului electoral majoritar pe circumscripții uninominale, gama de pârghii și instrumente privind protecța intereselor salariaților va deveni mai largă și vor apărea noi posibilități, grație faptului că esența sistemului menționat este orientată spre beneficiul fiecărui cetățean prin maximizarea binelui public și a intereselor sociale ale populației. Pentru activiștii sindicali de toate nivelurile poate apărea o posibilitate reală de a avea contact direct cu politicul — aleșii poporului, în soluționarea diverselor probleme. În același timp și politicienii, prin intermediul CNSM, vor cunoaște, din prima sursă, problemele stringente ale salariaților, vor organiza diverse întruniri la locul de muncă pentru soluționarea multiplelor probleme și vor interveni în fața autorităților publice responsabile pentru luarea deciziilor.

“Odată cu introducerea sistemului electoral majoritar pe circumscripții uninominale, poate spori gradul de protecție social-economică a salariaților și creșterea responsabilității aleșilor poporului față de cetățean. În sfârșit, membrii Parlamentului vor trebui să fie cu adevărat alături de cetățeni și să muncească în folosul oamenilor, inclusiv al salariaților. Se va putea pune capăt promisiunilor generale și deșarte ale politicienilor, se va face mai transparent și mai pe înțeles procesul electoral. În același timp, este o șansă reală pentru generația tânără de a se promova în politică în mod independent. Acest sistem electoral ar putea asigura dreptul la vot și la implicarea cetățenilor din diasporă în treburile comunității și, eventual, ar putea crea premize reale pentru revenirea lor acasă”, se arată în declarația emisă de CNSM.