Spania s-a angajat să accepte 586 de refugiați din taberele din Europa, Turcia şi Liban până la mijlocul lui iunie, după luni de dezbateri cu privire la inacţiunea Guvernului conservator în acest domeniu, se anunță într-un comunicat al Ministerului de Interne de la Madrid.

Astfel, douăzeci şi şapte de refugiaţi, aproape toţi eritreeni, au ajuns din Italia pe aeroportul din Madrid, miercuri. Iar în jur de douăzeci de sirieni şi irakieni provenind din Grecia au fost primiţi marţi, primii din noiembrie 2015.

Potrivit comunicatului, 285 de refugiați ar trebui să provină din Liban, 150 din Grecia, 101 din Turcia şi 50 din Italia.

De menționat este că aproape 1,3 milioane de refugiaţi provin, în principal, din ţări aflate în război, precum Siria şi Irak, au cerut azil în Uniunea Europeană (UE) în 2015 şi mai mult de o treime dintre ei au înaintat o asemenea cerere în Germania. Sute de mii de refugiaţi au ajuns în UE pe cale maritimă, în Grecia şi în Italia.

În septembrie, ţările din UE au pus în aplicare un program menit să redistribuie în cele 28 de ţări membre un prim grup de 140.000 de persoane, cazate în tabere în şi din afara UE.

Spania s-a angajat să primească mai mult de 17.000, însă doar 17 au fost de atunci admişi, autorităţile atribuind această întârziere încetinirii demersurilor administrative necesare în Grecia şi în Italia.

Numeroşi responsabili politici, în special de stânga, şi asociaţii i-au reproşat Guvernului conservator condus de Mariano Rajoy inacţiunea sa. Iar la sfârşitul lui aprilie, patru deputaţi, dintre care doi din partidul stângii radicale Podemos, s-au aflat timp de o săptămână în greva foamei, pentru a atrage atenţia asupra dramei refugiaţilor.

Liderul Partidului Socialist, Pedro Sanchez, a acuzat la rândul său Guvernul lui Rajoy că este „ruşinea întregii Spanii”.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), de la începutul acestui an peste 191.000 de migranţi au traversat Marea Mediterană pentru a ajunge în Europa, iar 1.370 dintre aceştia au murit.