În lacurile din Chişinău şi în râul Nistru este interzis scăldatul, după ce, în urma evaluărilor sanitare, s-a depistat că apa şi nisipul plajelor sunt poluate cu ouă de helmenţi. Declaraţia a fost făcută de medicul-şef adjunct al Centrului de Sănătate Publică, Mihai Palanciuc.

Potrivit responsabilului, lacurile nu corespund cerinţelor de calitate şi nu sunt recomandate pentru a fi utilizate în scopuri de agrement. Scăldatul în ele prezintă un risc de contaminare cu maladii infecţioase precum hepatită virală A, meningită serioasă, boli diareice acute, boli de piele etc.

„Apa este poluată în legătură cu aceea că s-au scurs în bazinele acvatice murdării şi consumul de oxigen este mărit de câteva ori. Vin cu propunerea ca aceste zone de agrement să nu fie folosite pentru scăldat, deoarece putem să ne alegem cu nişte maladii foarte neplăcute” a declarat Palanciuc.

Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice din Chişinău recomandă populaţiei să evite odihna în zonele poluate, să respecte igiena personală şi să facă duş după băile de soare.