Persoanele asigurate şi neasigurate mai au la dispoziţie o săptămînă, timp în care își pot schimba medicul de familie şi instituţia medicală primară, notează moldpres.

Serviciul de presă al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) a precizat că cei care se înregistrează pentru prima dată sau vor să-şi schimbe instituţia medicală şi medicul de familie urmează să depună cererea în instituţia aleasă, cu indicarea datelor de contact.

„Înregistrarea poate fi efectuată la o singură instituţie medicală primară şi este recomandată selectarea celei mai apropiate instituţii de locul de trai al solicitantului. Dacă numele medicului de familie nu va fi menţionat în cerere, acesta va fi desemnat de către instituţie”, a comunicat sursa citată.

Asistenţa medicală primară va fi acordată conform noii cereri începînd cu 1 ianuarie 2017, iar pînă la finele anului solicitantul va beneficia de asistenţă în cadrul instituţiei în care a fost anterior înregistrat. Totodată, medicul de familie poate fi schimbat în altă perioadă a anului doar în cazul în care persoana îşi schimbă locul de trai.

Cetăţenii pot verifica pe site-ul www.cnam.md cine este medicul lor de familie, accesînd rubrica „Verificarea înregistrării la medicul de familie”, cu introducerea codului numeric personal. Această informaţie poate fi solicitată şi la numărul de telefon 0 800 99999.

Schimbarea instituţiei medicale primare şi a medicului de familie poate fi efectuată o dată pe an, în perioada 1 septembrie – 31 octombrie.