Vaccinurile antigripale, care urmau să ajungă în Republica Moldova săptămâna trecută, întârzie. Autorităţile în domeniul sănătăţii le aşteaptă marţi, iar de miercuri deja ar trebui să înceapă imunizarea.

„Impedimentele vamale au fost remediate şi, aşa cum doamna ministru a declarat la şedinţa de Guvern, mâine vaccinurile ajung în ţară, iar de miercuri începe procesul de imunizare”, a declarat pentru IPN Stela Cheptene, consultanta Serviciului de presă al Ministerului Sănătăţii.

Şeful Direcţiei sănătate din municipiul Chişinău, Mihai Moldovanu, a declarat la şedinţa operativă de la Primărie că în Chişinău sunt necesare în jur de 34 de mii de doze de vaccin, cu 11 mii mai mult decât în anul precedent. Săptămâna trecută s-au înregistrat 13 cazuri de gripă, inclusiv la opt copii, toate confirmate de laborator. În spitale au fost internaţi alţi 49 de copii cu suspecţii de gripă. Mihai Moldovanu a mai spus că, deşi creşterea este semnificativă raportată la săptămâna precedentă, situaţia este sub control.

Lotul de vaccinuri antigripale conţine 200 de mii de doze. Prioritar urmează a fi vaccinaţi angajaţii din sfera medicală, asistenţă socială, situaţii excepţionale, dar şi bolnavii cronici etc. Vaccinarea nu este obligatorie pentru toţi cetăţenii, dar poate fi efectuată la solicitare.