Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate la funcția de președinte, Maia Sandu, a anunțat azi în fața clădirii Comisiei Electorale Centrale că a colectat 30 de mii de semnături în susținerea înaintării sale, 25 de mii dintre care vor fi depuse la CEC. Deși nu e singurul candidat care a colectat mai multe semnături decât numărul maxim necesar, nu există o explicație logică a colectării unui număr atât de mare de semnături, în condițiile în care la CEC pot fi depuse între 15 și 25 de mii de semnături în susținerea unui candidat.

Mai mult, conform legislației electorale în vigoare un cetățean poate semna doar în susținerea a unui pretendent la funcția de președinte, nu a mai multor așa cum este și cazul altor țări care aleg președintele în mod direct, spre exemplu în România.

În aceste condiții, cu cele 30 de mii de semnături colectate în favoarea Maiei Sandu ar fi putut fi înregistrați doi posibili candidați, iar astfel, Maia Sandu a limitat un posibil pretendent la funcția de șef al statului de a colecta semnăturile necesare și a candida în alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

„În primul rând vreau să mulțumesc tuturor pentru că ne-ați ajutat să colectăm cele peste 30 de mii de semnături. Vreau să-mi cer scuze de la foarte mulți cetățeni care ne-au telefonat și la care noi n-am putut ajunge, dar care foarte mult și-au dorit, prin semnătura lor să susțină candidatul nostru”, a declarat, la rândul său deputatul PAS Igor Grosu.

Conform practicii Comisiei Electorale Centrale, candidatul este înregistrat după întrunirea numărului minim necesar de 15 mii de semnături valabile, iar cele colectate supra, pur și simplu nu sunt luate în considerare. Totodată, marja dintre 15-25 de mii de semnături este oferită candidaților pentru a evita anumite situații când unele semnături pot fi invalidate de CEC.

Este de menționat că nu doar Maia Sandu a colectat un număr mai mare decât maximul necesar de semnături. Astfel, candidatul din partea Platformei DA, Andrei Năstase, a anunțat că, timp de patru zile, grupul de inițiativă a colectat 25.491 de semnături din toate unitățile administrativ-teritoriale.

La rândul său, candidatul Partidului Politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a declarat că grupul său a colectat în total 24.122 de semnături.

Candidatul PLDM, Tudor Deliu a declarat că listele de subscripție depuse conțin 21.396 de semnături, care au fost colectate din 30 de unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea.

Violeta Ivanov a depus astăzi listele cu aproximativ 25.000 de semnături în favoarea sa.

Deși nu a fost înregistrat în cursă, și liderul Partidului „Pro Moldova”, Andrian Candu, a declarat că grupul său de inițiativă a colectat peste 25.000 de semnături în susținerea sa.

Potrivit art. 113 alin. (1) și (2) din Codul electoral, pentru a fi înregistrați de Comisia Electorală Centrală, toți candidații la funcția de Președinte al Republicii Moldova depun liste de subscripție, care conțin semnăturile a cel puțin 15.000 și nu mai mult de 25.000 de alegători din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova și corespund altor prevederi ale Codului electoral. Se consideră conforme cu alin. (1) listele de subscripție din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova care conțin nu mai puțin de 600 de semnături.