Ministerul american al Sănătății a declarat vineri stare de urgență în Porto Rico din cauza răspândirii pe scară largă a virusului Zika, care reprezintă “o amenințare semnificativă” pentru sănătatea publică, relatează Reuters.

Măsura a fost luată la solicitarea guvernatorului Alejandro Garcia Padilla, în contextul în care virusul Zika se răspândește rapid, punând în pericol sute de femei însărcinate și copiii care urmează să se nască.

Aceasta ar urma să permită ministerului american de resort să furnizeze sprijin suplimentar guvernului din Porto Rico pentru combaterea epidemiei pe insulă.

Practic, guvernul local va putea să ceară fonduri pentru angajarea și instruirea de lucrători sanitari care să ajute la controlul epidemiei.

De asemenea, Porto Rico va putea redistribui temporar angajați sanitari din sectorul public pentru a asista la răspunsul la epidemie.

Până la 12 august, Ministerul Sănătății din Porto Rico a înregistrat 10.690 de cazuri de Zika confirmate de laborator, inclusiv 1.035 de infecții la femei însărcinate, dar crede că numărul cazurilor de contaminare ar putea fi mai mare, întrucât cei infectați nu prezintă simptome.