Președintele este obligat să înainteze candidatul care este susținut de o majoritate absolută, fără a exista loc de intepretări. Opinia a fost expusă de constituționalistul Vitali Catană pentru Politics.MD, după ce în Parlament a fost constituită o majoritate pentru susținerea candidaturii Marianei Durleșteanu.

„În ceea ce privește contextul creat după respingerea de către Parlament a candidatului propus de Maia Sandu, trebuie amintit că prevederile constituțuionale au fost explicate și interpretate de către Curtea Constituțională și nu există loc de confuzie în această situație. Conform cu practica Forului Constituțional, Președintele este obligat să înainteze în calitate de candidat la funcția de Prim-ministru persoana care este susținută de o majoritate absolută din numărul deputaților. Redactarea dată de către Curte este una directă și fără trimitere la vreo excepție. Nici nu poate fi altfel, dat fiind că executivul, conform Constituției, reprezintă expresia voinței Parlamentului, și nu a Președintelui”, declară expertul.

Amintim că Guvernul Nataliei Gavrilița n-a primit astăzi vot de încredere din partea Parlamentului. În susținerea acestui cabinet de miniștri n-a votat niciun deputat.

Sursa:  Politics.MD