Controlul comun la frontiera moldo-ucraineană va fi funcțional și în punctul de trecere a frontierei Palanca-Maiaki-Udobnoe. Noul punct de trecere este construit cu respectarea normelor de standard european în domeniul de management al frontierelor și care va asigura condiții favorabile și transparente a facilitării comerțului, fluxului de călători și de mărfuri. La sfârșitul săptămânii trecute, în contextul evaluării lucrărilor în punctul de trecere, dar și a releva importanța controlului comun la frontiera moldo-ucraineană, s-a desfășurat întrevederea Prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, cu Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

În cadrul vizitei, oficialii s-au familiarizat cu condițiile de lucru ale polițiștilor de frontieră în actualul punct de trecere Palanca și au vizitat sectorul ”verde” al frontierei moldo-ucrainene.

Pavel Filip și Petro Poroșenko au menționat că ambele state au dovedit eficiență și interes pentru a soluționa orice fel de probleme care au apărut, spre exemplu, în domeniul circulației cetățenilor. ”Punctul Palanca este un simbol al prieteniei și bunei înțelegeri dintre țările noastre. Am decis ca împreună cu Uniunea Europeană să construim aici un punct comun de trecere a frontierei”, a declarat Președintele Ucrainei.

La rândul său, Premierul Republicii Moldova Pavel Filip a accentuat că ”foarte des cetățenii atunci când aud despre colaborare se gândesc la ceva abstract, astăzi această colaborare capătă contururi concrete, aceste proiecte vor fi realizate, deoarece există voința necesară și ele sunt în interesul cetățenilor din Republica Moldova și Ucraina”.

Proiectul de construcție a punctului de trecere Palanca-Maiaki-Udobnoe este realizat în perioada 2015-2018 cu un buget total de peste 6 milioane de euro, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat de Guvernul Republicii Moldova și implementat de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. La fel, proiectul este îndeplinit în câteva etape: proiectarea, lucrările de construcție și dotarea cu echipament specializat.

Uniunea Europeană alocă în acest scop fondurile necesare, iar reprezentanții instituțiilor de frontieră din Moldova și Ucraina vor asigura o trecere rapidă și fără probleme a frontierei de stat.