Autonomia găgăuză şi-a deschis propria reprezentanţă la Sankt-Petersbourg. La ceremonia oficială de deschidere a acesteia au participat başcanul Irina Vlah, viceguvernatorul Serghei Movcean, Ambasadorul Moldovei în Rusia, Dumitru Braghiş și mai mulți reprezentanți ai diasporei găgăuze.

Potrivit portalului gagauzinfo.md, clădirea reprezentanței Găgăuziei este amplasată într-unul din raioanele elite din capitala de nord a Federației Ruse – de strada Admiral Lazarev. Autoritățile de la Sankt-Petersburg au alocat cu titlu gratuit încăperi cu suprafața de 102 metri pătrați. Acestea sunt dotate cu tehnică de calcul modernă și literatură metodico-științifică despre autonomia Găgăuză.

„Locuitorii Găgăuziei, găgăuzii care locuiesc pe teritoriul Sankt-Petersburg, în cele din urmă vor avea propria casă, unde vor putea veni pentru a primi consultații și ajutor. Deschiderea reprezentanței este un pas important în promovarea relațiilor bilaterale ale Găgăuziei și Sankt-Petersburgului”, a spus bașcanul Irina Vlah.

Reprezentanța autonomiei la Sankt-Petersburg va fi condusă de originarul din regiune, Mihail Popazoglo. El a menționat că Găgăuzia și Sankt-Petersburgul sunt legate de o lungă prietenie.

„Este bine că am reluat colaborarea. Este foarte important ca agenții noștri economici să se simtă bine și la Sankt-Petersburg”, – a spus Popazoglo.

Reprezentanța Găgăuziei se va ocupa de chestiuni de ordin economic. Este vorba despre promovarea mărfurilor găgăuze pe piața din Sankt-Petersburg și atragerea în autonomie a investitorilor ruși, informează portalul de știri Gagauzinfo.MD.

O altă prioritate a reprezentanței autonomie din Sankt-Petersburg va fi informarea cetățenilor ruși despre specificul, poziția geografică, aspectele vieții, culturii și tradițiilor poporului găgăuz.