Asociaţia Istoricilor şi Politologilor din Republica Moldova, în colaborare cu Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), au lansat astăzi, în trei volume, colecția de cărți “Istoria Moldovei”, transmite Curentul.

Igor Dodon, președintele PSRM, a declarat, în cadrul conferinței de presă că, la această carte s-a muncit mult, timp de un an și jumătate.

“Noi am fost cei care am finanțat și am susținut tipărirea acestei colecții de cărți, la care s-a lucrat mult, încă din anul trecut, din luna februarie. Atunci, Asociaţia Istoricilor şi Politologilor din Republica Moldova a venit cu propunerea, iar noi am găsit resursele financiare pentru a o elabora, dar este regretabil că astfel de finanțări nu sunt suportate de către Academia de Științe a Moldovei (AȘM). Cu regret, statul, cît și actuala guvernare, nu găsesc suficiente resurse materiale pentru a investi în istoria acestui stat”, a declarat deputatul.

Mai mult, Igor Dodon, președintele PSRM, a declarat că va lupta ca pe viitor în toate instituțiile de învățămînt să se studieze “Istoria Moldovei”.

Inițial s-au tipărit 3000 de cărţi, iar de la 1 septembrie, organizatorii vor merge la toate instituțiile de învățămînt din Moldova pentru a oferi colecția în dar.

„“Istoria Moldovei” în aceste trei volume reprezintă prima sinteză care a fost elaborată în ultimii 35-40 de ani în țara noastră. Lucrarea reprezintă o colecție prețioasă pentru că relatează istoria statului nostru care este și esența acestei țări. Este trist să constat că, astăzi există anumite forțe politice care guvernează țara și care conștient neagă istoria țării noastre, însă un popor nu poate exista fără conștiința istorică. În această colecție este reflectat trecutul neamului nostru și doar cei care își cunosc trecutul vor reuși în viitor”, a spus un membru al Asociaţiei Istoricilor şi Politologilor din Republica Moldova.

Precizăm că, la începutul lunii septembrie colecția va apărea şi în varianta rusă.