Agenția „Apele Moldovei” va intra în posesia a două construcții hidrologice de pe cursul râului Răut. Totodată, microhidrocentralele vor fi incluse în Lista corpurilor de apă de suprafață, a zonelor și a fâșiilor de protecție, precum și în Lista construcțiilor hidrotehnice administrate de autoritatea de gestionare a apelor, transmite 24h.MD, cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.

Prin această decizie se urmărește valorificarea optimă a resurselor de apă, sporirea capacității interne de producere a energiei și creșterea ponderii producţiei de energie electrică din surse regenerabile, priorități stipulate în Strategia naţională de dezvoltare „Moldova 2020”.

Conform documentului aprobat de Guvern, agenția „Apele Moldovei” va putea reconstrui și pune în exploatare microhidrocentralele situate pe cursul râului Răut, în satul Căzănești, raionul Telenești și satul Piatra, raionul Orhei.

De asemenea, Executivul a aprobat modificări, în cadrul ședinței de ieri,  privind realizarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei cu privire la folosirea în comun și la protecția apelor de frontieră.